Irena Cerar, avtorica družinskih izletniških vodnikov 
Foto: Mitja Sodja

Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik je skupaj z Ireno Cerar, avtorico družinskih izletniških vodnikov Pravljične poti in urednico revije National Geographic Junior, zasnovala Kamniške pravljične poti. 

Kaj počnemo
Ubiramo nezahtevne poti, včasih po mestnih ulicah, drugič po gozdnih ali planinskih stezicah. Glavni namen Kamniških pravljičnih poti ni osvajanje vrtoglavih ciljev, pač pa si vzamemo čas za reči, ki so vsakemu otroku najpomembnejše: pravljica, igra, malica! Naša druženja začinimo s pripovedovanjem kamniških ljudskih pravljic in povedk, doživljajskimi igrami na prostem, ustvarjalnimi delavnicami in srečanji z zanimivimi domačini. 

Kdaj smo začeli in kje smo že bili
Naše pravljične poti smo pričeli oktobra 2010 z iskanjem zaklada na Gori v Tuhinjski dolini. Od takrat smo obiskali že prenekateri kotiček ter doživeli marsikaj: v Kamniški Beli smo se srečali z rokovnjačem Brtucom, plezali smo po balvanih v škratjem Koncu Kamniške Bistrice. Šli na polžji potep po Motniku, skrivnostno kresno noč pa smo preživeli v Budnarjevi domačiji v Zgornjih Palovčah. Tja se tudi sicer pogosto vračamo, saj smo vedno dobrodošli. Povzpeli smo se v zmajevo domovanje na Ravne senožeti pod Kamniškim vrhom in se odpravili na obisk k vilam na Menino planino. Šli smo tudi na grad, pravljice iskat, vse od Podgorja pa do Zapriške graščine. Povzpeli smo se na “zlati hrib” v Tunjicah. Tudi na mitološko kamniško jezero in neveljskega mamuta nismo pozabili, saj smo bili v Nevljah, kjer smo na ekokmetiji poslušali pravljice kar na balah sena. Raziskovali smo drobne skrivnosti velikih kamniških hiš. Naša radovednost pa nas je zanesla tudi onkraj meja kamniške občine: ajdovske deklice smo iskali po Komendski Dobravi, obiskali smo lončarja v Podborštu, pa tudi Lončarjev muzej ter doživeli nepozabno srečanje z živalmi ter biologom Rudijem Ocepkom. Bili smo tudi na Vranskem, kjer smo raziskovali graščino Podgrad ter skrivnostni hrib Tabor. Na Vranskem smo obiskali tudi osupljivo ohranjeno čevljarsko delavnico, ki že več generacij pripada družini Alje Viryent Novak, priznane oblikovalke čevljev. V znameniti Schwentnerjevi hiši smo prisluhnili čevljarskim pravljicam ter se igrali zabavne igre s čevlji.

 

Foto: Luka Dakskobler
 

Zakaj je lepo iti z nami in komu so poti namenjene 
Kamniške pravljične poti so zlasti namenjene radovednim družinam, ki iščejo pristna doživetja. Izkušena pripovedovalka Irena Cerar s pripovedovanjem zgodb buri otroško pa tudi odraslo domišljijo. Na potepih ne spoznavamo le lokalnih pravljic in povedk, temveč tudi kulturno in naravno dediščino ter različne znamenitosti. Mladi obiskovalci imajo nadvse radi doživljajske igre, pa tudi priložnost, da se izrazijo s pomočjo ustvarjalnih delavnic. Pogosto se srečamo z zanimivimi domačini, radi nam odprejo vrata zanimivi gostitelji. 
S snovalko poti in pripovedovalko Ireno vseskozi iščemo nove in drugačne poti, ki jih Irena oblikuje v enkraten in neponovljiv dogodek. Kljub temu, da smo prehodili že veliko pravljičnih poti, nam idej za nove ne zmanjkuje. Nekatere kraje pa smo obiskali že večkrat, a smo jih vedno doživeli drugače.  Vsaka pot je edinstvena. 

Kamniškim pravljičnim potem inovativnost in kakovost priznava tudi domača in tuja strokovna javnost.
Knjižnica je med drugim tudi zaradi inovativnosti projekta Kamniških pravljičnih poti prejela nagrado Slovenske sekcije IBBY 2013 za izjemne dosežke na področju promocije mladinske književnosti in branja. Leta 2014 smo naše pravljične poti predstavili na svetovnem knjižničarskem in informacijskem kongresu v Lyonu (Francija). Tja smo bili izbrani in povabljeni med svetovno konkurenco. Leta 2015 pa nam je Združenje splošnih knjižnic podelilo priznanje za Kamniške pravljične poti v kategoriji inovativni projekt s področja dela z uporabniki. Gre za zelo pomembno priznanje v knjižničarski stroki.

Nagrad in priznanj se veselimo skupaj z vsemi vami, ki ste že šli ali se še boste odpravili z nami na pravljično pot.


Kako z nami?
Naša srečanja potekajo od spomladi do jeseni (razen v času počitnic) enkrat mesečno, praviloma ob sobotah. V toplejših mesecih uživamo v naravi, v hladnejših pa se zatečemo tudi kam na toplo, najraje za krušno peč, kjer pravljice dobijo posebno moč. Če se nam želite pridružiti na eni od prihodnjih pravljičnih poti, lahko pišete na elektronski naslov: milena.glusic@kam.sik.si. Tako vas bomo sproti obveščali o naših aktivnostih.


 

O pripovedovalki: 
Irena Cerar (1970), diplomirana literarna komparativistka, je od leta 2004 odgovorna urednica otroške revije National Geographic Junior. Je avtorica treh priljubljenih družinskih izletniških vodnikov, ki so izšli pri založbi Sidarta: Pravljične poti Slovenije (2004), Pravljične poti v zgodovino (2009) in Kamniške pravljične poti (2015), ki so izšle v sozaložništvu z našo knjižnico. Je tudi planinska vodnica PZS. 
Kot pripovedovalka je redna gostja različnih pripovedovalskih dogodkov in festivalov, a najraje pripoveduje na prostem, v naravi. V sodelovanju s Knjižnico Franceta Balantiča Kamnik snuje in vodi Kamniške pravljične poti. Je ena od soustanoviteljic Križnikovega pravljičnega festivala v Motniku. 
GALERIJA (AVTOR FOTOGRAFIJ: LUKA DAKSKOBLER) 

Galerija (Avtor fotografij: Luka Dakskobler)