VSEŽIVLJENJSKO UČENJE

Zakaj vseživljenjsko učenje?
Ker želim dopolniti šolsko ali drugo znanje,
ker želim pridobiti nova znanja,
ker lahko prilagodim ritem učenja lastnim željam in potrebam.

 
Komu so namenjene dejavnosti, ki jih organiziramo v okviru vseživljenjskega učenja?
Vsem, ki ste motivirani za vsakršno učenje, ne glede na starost ali izobrazbo,
iskalcem zaposlitve,
upokojencem,
vsem, ki verjamete, da za učenje nikoli ni prepozno.

 

Tečaji računalništva
V knjižnici organiziramo brezplačne tečaje računalništva, začetno in nadaljevalno stopnjo. Zaradi velikega povpraševanja smo uvedli tudi napredno stopnjo, ki je nadgradnja nadaljevalne stopnje. Tečaji so dobro obiskani,  tečajniki pa zadovoljni s pridobljenim znanjem, s katerim se lažje znajdejo v vsakdanjem življenju. Tečaji potekajo skozi vse leto, razen v juliju in avgustu. Posamezni tečaj traja od ponedeljka do petka, od 7.30 do 9. ure. Učne skupine sestavljamo sproti, glede na število prijavljenih, nato udeležence obvestimo o terminu tečaja. Prijavite se lahko osebno v knjižnici, na Oddelku za čitalnico in razvoj (1. nadstropje) ali na telefonski številki 01 320 55 83

 

Delimo znanje  
V okviru dejavnosti Delimo znanje potekajo tečaji ali delavnice, ki jih vodijo posamezniki z našega območja, ki so pripravljeni drugim brezplačno posredovati svoja znanja. Na ta način pripomoremo k ohranjanju določenih znanj ter k socialnemu mreženju. Če želite deliti svoje znanje, vas vabimo, da so oglasite na Oddelku za čitalnico in razvoj (1. nadstropje) ali na telefonski številki 01 320 55 83. Z vami se bomo dogovorili za obliko delavnice in termine, nato pa bomo povabili udeležence.

Dodatne informacije za izvajalce in udeležence brezplačnih tečajev ter delavnic v okviru dejavnosti Delimo znanje

 

Tečaji slovenskega jezika
V knjižnici potekajo tečaji slovenskega jezika za tujce.  Tečaji potekajo po predhodnem dogovoru z mentorjem/-ico. Tečaji potekajo v manjših skupinah. Namen tečajev je udeležence naučiti slovenskega jezika do te mere, da se znajdejo v vsakdanjem življenju ter da se lahko dobro vključijo v družbo, poklicno okolje idr. Tečaji so brezplačni. Na Oddelku za čitalnico in razvoj (1. nadstropje) ali na telefonski številki 01 320 55 83 dobite kontaktne podatke mentorja, s katerim se dogovorite o vključitvi v določeno skupino. 

 

Oddaljen dostop do baz podatkov (e-viri)
Ste vedeli, da lahko člani knjižnice dostopate do oddaljenih baz podatkov, ki jih potrebujete pri študiju, poklicu, načrtovanju kariere, nadgrajevanju znanja idr? 
Dostopate lahko do svetovnih podatkovnih zbirk s polnimi besedili ter povzetkov in vsebinskih seznamov 5000 periodičnih publikacij. Pokrita so področja humanistike, kulture, izobraževanja, medicine, splošne znanosti idr. Prav tako lahko dostopate do preko 4000 domačih in svetovnih časopisov in revij, do davčnega, finančnega in pravnega portala ter mnogo več. 
Za vse informacije smo vam na voljo na oddelku za razvoj in čitalnico (1. nadstropje).

 

Učni prostori 
V oddelku za čitalnico in razvoj je poseben prostor, študijska soba, ki je namenjena učenju. Obiskovalcem je na voljo brezplačni dostop do interneta, računalniki ter bližina učnih gradiv (knjižno in elektronsko gradivo). 

UČIMO SE RAČUNALNIŠTVA

Tudi v naši knjižnici je potekal prvi vseslovenski prostovoljski projekt organiziran s strani Zavoda Ypsilon. Mladi prostovoljci so se zelo potrudili in navdušili za rabo računalnika predstavnike generacije svojih dedkov in babic. Kako je to izgledalo v naši knjižnici lahko pogledate na naslednjih fotografijah.

DELAVNICA VRTNARSTVA

Foto utrinki z delavnice vrtnarstva: rastline v stanovanju (oskrbovanje, vzgoja, sajenje, presajanje, nega, škodljivci…)