STORITVE ZA UPORABNIKE S POSEBNIMI POTREBAMI

V skladu z Zakonom o knjižničarstvu splošne knjižnice zagotavljajo storitve tudi za skupine prebivalcev s posebnimi potrebami. Unescovi standardi za splošne knjižnice prav tako poudarjajo, da je potrebno zagotoviti enakovreden dostop do storitev za skupine uporabnikov, ki zaradi določenih razlogov ne morejo uporabljati osnovnih storitev knjižnice.

Kotiček za oklevajoče bralce (na pionirskem oddelku) – informacije o disleksiji, seznam dostopne literature v knjižnicah, seznami knjig za lažje branje (na mladinskem oddelku; za otroke s specifičnimi učnimi motnjami, dislektike oz. tiste, ki neradi berejo).

Kotiček za uporabnike z disleksijo - na mladinskem oddelku že imamo kotiček za oklevajoče bralce in knjige označene s piktogrami (oznako D) na hrbtih, ki uporabnikom z disleksijo pomagajo pri izbiri primernih knjige zanje.Pripravili smo tudi informativno zloženko, ki jo lahko dobite na pionirskem oddelku in  v naših krajevnih knjižnicah, na spletni strani pa smo zbrali še več informacij in obsežnejši seznam gradiva primernega za otroke z disleksijo (dokumenti za prenos).

Bralna ravnila za bralce z disleksijo - na mladinskem oddelku naše knjižnice starši in otroci že nekaj časa lahko posegate po knjigah za obotavljajoče bralce, na voljo so tudi knjige pripravljene za bralce z disleksijo. Med bralnimi pripomočki so odslej na mladinskem oddelku na voljo tudi bralna ravnila, ki olajšajo branje. Ravnila si lahko izposodite.

Leposlovje za slabovidne (posebej označeno s hrbtno oznako ).

Zvočne knjige na CD ploščah.

Izposoja BRALNIH OČAL: uporabniki, ki so doma pozabili očala, pa bi želeli prebrati članek v reviji, poglavje v knjigi, si lahko izposodijo ustrezna bralna očala pri informatorju.

Povečevalnik zaslonske slike: v Matični knjižnici Kamnik kot v enoti Šmarca ponujamo poseben pripomoček, namenjen slabovidnim. Gre za posebno programsko opremo, ki s povečanjem zaslonske slike omogoča dostop do elektronskih oblik besedil. S tem pripomočkom smo ljudem s slabšim vidom kot tudi starejšim omogočili rabo javno dostopnih računalnikov v knjiižnici. Sredstva za nakup prpgramske opreme sta z donacijo prispevala Lions klub Kamnik in podjetje Telekom.

Elektronska lupa: naprava, ki je namenjena vsem slabovidnim uporabnikom in omogoča velike povečave.Tehnični podatki: barvna slika in možnost nastavitve kontrastne pozitivne ali kontrastne negativne slike, zamrznitev slike, avtonomija približno 1,5 ure. Možna izbira slike: foto barvna, kontrastna pozitivna in kontrastna negativna črno/bela. Preklopni ročaj omogoča uporabo kot klasična lupa z ročajem. Upravljanje je enostavno saj se uporablja samo z dvema tipkama.

 
ČASOPIS 20 MINUT - LAHKO BRANJE ZA ODRASLE 
Časopis izdajajo v Zavodu Risa v tiskani ter v elektronski obliki. 
Časopis je dosegljiv na naslednjem elektonskem naslovu - 20 MINUT
Napisan je tako, da ga je lažje prebrati in razumeti. Takim besedilom rečemo LAHKO BRANJE. Časopis je namenjen ljudem, ki težko berejo zaradi različnih težav. To so odrasli ljudje s težavami pri branju zaradi različnih oviranosti (disleksija, sindrom pomanjkljive pozornosti, omejitve vida in sluha), osebe po poškodbi glave, osebe z motnjo v duševnem razvoju, starejše osebe z demenco, ipd. Časopis je primeren tudi za neizkušene bralce ali za ljudi z nezadostno izobrazbo ter za ljudi, ki jim slovenščina ni prvi jezik.

 

 


Evropska pravila za pripravo informacij v lahko berljivi in razumljivi obliki...

 

DRUGAČNE ZGODBE V KNJIŽNICI

 
Druženje ob Drugačnih zgodbah v Matični knjižnici Kamnik

 

Drugačne zgodbe so projekt, ki je namenjen promociji knjige in branja, pripovedovanja, druženja, komuniciranja in medsebojnega sodelovanja. Zgodbe si pripovedujemo vsak drugi ponedeljek v mesecu v pravljični sobi Knjižnice Franceta Balantiča Kamnik. Takrat nas obiščejo varovanci in varovanke ter njihovi mentorji in spremljevalci iz društva Sožitje iz Lok v Tuhinjski dolini in prisluhnejo zgodbam, ki smo jim jih letos prebirale in pripovedovale direktorica knjižnice Breda Podbrežnik Vukmir in knjižničarki Anja Ramšak in Sabina Zore. 

 

Na zaključku Drugačnih zgodb smo se soglasno strinjali, da z druženjem nadaljujemo. Dragi varovanci, hvala vsem vam za lepe trenutke, pozornosti in jeseni na svidenje v knjižnici!