POTUJOČA KNJIŽNICA  

 Zaradi potrebe po omogočanju dostopa do knjižničnih storitev tudi tistim uporabnikom, ki so iz  bolj oddaljenih krajev in sicer sploh ne bi mogli do knjižnice ali pa veliko težje (otroci in starejši ljudje, ki nimajo prevoza, bolni, invalidi, ipd.) je v začetku leta 1997 prvič krenila na pot potujoča knjižnica. Skupaj s Knjižnico Domžale smo takrat poslali na pot ustrezno opremljen in prirejen Mercedesov kombi, našo prvo »knjižnico na kolesih«. Decembra 2012 pa smo po petnajstih letih obratovanja dobili težko pričakovano novo, večjo potujočo knjižnico, s še bogatejšo knjižnično ponudbo, ki jo še naprej skupaj uporabljamoKnjižnica Franceta Balantiča Kamnik in Knjižnica Domžale. Marsikomu od uporabnikov je potujoča knjižnica edino okno v svet knjig in hkrati prijeten družaben dogodek. 

 Za namen potujoče knjižnice sedaj uporabljamo  predelano vozilo Irisbus/IVECO Daily 50C17 V/P. Trenutno s potujočo knjižnico v občini Kamnik obiskujemo 24 krajev. Vozimo po Tuhinjski dolini, dolini Črne in Kamniške Bistrice, obiskujemo tudi Volčji Potok, Palovče, Vranjo Peč in Tunjice, vsakih štirinajst dni v popoldanskem času po vnaprej določenem urniku. Pri uporabi potujoče knjižnice se tedensko izmenjujemo s Knjižnico Domžale – se pravi v tednu, ko ne vozimo po krajih občine Kamnik, potujočo knjižnico uporablja Knjižnica Domžale in obiskuje kraje po njihovem urniku v občinah Domžale in Lukovica. V juliju in avgustu potujoča knjižnica ne vozi.

V kombiju je ob vsakem obisku na voljo približno 3000 enot knjižničnega gradiva, od tega okoli 2750 knjig in 250 enot neknjižnega gradiva (CD in DVD). Gradivo je strokovno urejeno po UDK in je raznovrstno: od otroških pravljic, pesmic in poučnih knjig do strokovnih knjig za odrasle ter seveda otroško in odraslo leposlovje ter nekaj neknjižnega gradiva. Knjižnično zbirko bomo nenehno obnavljali in dopolnjevali, pri čemer bomo upoštevali tudi zanimanje in povpraševanje uporabnikov.

Izposoja poteka računalniško v sistemu COBISS preko »online povezave«. V ta namen je v kombiju nameščen računalnik, ki je preko spleta povezan s strežniškim računalnikom OpenVMS Itanium.

Obiski potujoče knjižnice: september 2018 - junij 2019:

 

 

 

 

 

Odpre urnik za enoto