Novice

O pomenu skupnega branja

O pomenu skupnega branja

8. oktober 2018 307 Andrej Kotnik

Za nami je Nacionalni mesec skupnega branja 2018. V Knjižnici Franceta Balantiča Kamnik smo ga obeležili z akcijo Lepa beseda lepo mesto najde, v okviru katere smo našo lokalno skupnost na pomen skupnega branja skušali spomniti s plakati, z objavami v medijih, na spletnih straneh občin Kamnik in Komenda ter modrimi zaboji s knjigami, ki ste jih lahko opazili na nekaterih javnih krajih. Na pomen skupnega branja smo želeli opozoriti kar najširši krog prebivalcev v naši lokalni skupnosti.

Zahvaljujemo se vsem, ki ste s knjižnico sodelovali pri izvedbi dejavnosti v okviru Nacionalnega meseca skupnega branja 2018. Posebej se zahvaljujemo občinam Kamnik in Komenda, Zdravstvenemu domu dr. Julija Polca Kamnik, Domu kulture Kamnik, družbi Arriva Kam-Bus, Termam Snovik, gostinstvu Korobač in OŠ Komenda-Moste.
Zahvaljujemo se tudi knjižničarjem, knjižničarkam in drugim sodelavcem knjižnice, da so z nami delili svoje misli o pomenu branja, ki smo jih objavljali na socialnem omrežju Facebook. Za lepe fotografije sodelujočih se zahvaljujemo Daši Keber in Juretu Šimuniču.

Da bi lepe misli o pomenu branja ne odšle v pozabo, smo se odločili, da jih v tej objavi ponovno delimo z vami, tokrat vse naenkrat. Vabljeni k prebiranju.

 

"Človek potrebuje branje. Potrebuje ga, da išče nove izzive, nove rešitve, nova spoznanja in srečevanja z doslej neznanimi stvarmi in ljudmi. S tem raste in se bogati. Kot koordinatorka Srečanj s knjigo že vrsto let spremljam, kako velik pomen ima branje, pogovarjanje o prebranem in medsebojno druženje za udeležence."

Mojca Kosirnik, koordinatorka Srečanj s knjigo

 

Berem.
Pesem zveni.
Podobe pred očmi.
Pomeni zastrti, valove.
Pogled se od črk v smreke zazre.
V srcu mir.

Ivanka Učakar, voditeljica Srečanj s knjigo

 

"Zamislite si, kako daleč v svet, pa tudi globoko navznoter, nas lahko popelje dobra knjiga. Ko pa se ob knjigi zbere skupina ljudi, ki s seboj prinese še svoje zgodbe, se zgodi alkimija. Ljudi, ki se prej ne poznajo, knjige povežejo. Tako povezani razmišljamo o zgodbah iz knjig in delimo drug z drugim tudi svoje lepe in težke zgodbe. Svet se nenadoma zelo razširi in istočasno postane zelo intimen. Čarobno."

Mateja Keber, voditeljica Srečanj s knjigo

 

"Star pregovor pravi: Hiša brez knjige je kakor telo brez duše. Tako kot duša podeli telesu živost in edinstvenost osebe, podobno knjiga ljudem prinaša smisel in žlahtnost ter navdihuje z lepim, dobrim in resničnim. V času uveljavljanja elektronskih medijev z radovednostjo spremljam, kakšen bo vpliv teh medijev na branje knjig. Nisem prerok, da bi videl v prihodnost, vendar me to, kar vidim navdušuje in utrjuje v prepričanju, da knjiga in branje knjig ostajata privlačna tudi v času elektronskih medijev.  Zakaj? Elektronski mediji so spraznili kinodvorane, ljudje si ne pišejo več pisem v klasični obliki s pošto. Knjiga in branje knjig pa sta obstala."

Danijel Bezek, voditelj Srečanj s knjigo

 

"Ključno je branje otroku, saj vpliva na njegov vsestranski razvoj. Berite jim tudi takrat, ko znajo že sami. Ker branje je lahko mnogo več kot bralna značka, domače branje in učenje. Je druženje in povezanost družinskih članov tudi zunaj šole in doma."

Barbara Petrušić. bibliotekarka

 

"Knjiga je zame lepa popotnica v svet doživljanja, čutenja, spoznavanja in učenja.  Srečanja s knjigo pa ta svet doživljanja še neizmerno obogatijo.
Ko delimo svoje vtise, mnenja, ko vsebino knjig prenesemo v življenja, vsi prejmemo darilo, ki se meni zdi neprecenljivo. Zavedanje, da smo različni, da čutimo, vidimo, razmišljamo različno, a pogosto tudi tako podobno, vse to nam razširja naš svet in nas bogati na mnogo načinov.
Na srečanja pridejo tudi  ljubitelji knjig, ki ne morejo več brati, a prav tako lahko aktivno sodelujejo s svojimi razmišljanji in mnenji. Vsaka misel, izkušnja, zgodba iz preteklosti je na srečanjih dobrodošla in mislim, da se vsak, ki pride med nas, lahko počuti sprejet in dobrodošel in kot pravijo udeleženci - domov odhajajo bogatejši."

Barbara Božič, voditeljica Srečanj s knjigo

 

"Tavžentroža je zdravilna rastlina za tisoč bolezni. Branje je takšno kot tavžentroža, le da ni grenko. Si lahko predstavljate, kje bi bili, če ne bi bilo knjig, knjižnic in branja?"

Mag. Breda Podbrežnik Vukmir, direktorica Knjižnice Franceta Balantiča Kamnik

Število ogledov (307)/Komentarji ()

Tagi: