Skoči do osrednje vsebine Pred nami je 7. Križnikov pravljični festival v Motniku

Novice

Pred nami je 7. Križnikov pravljični festival v Motniku

četrtek, 24. maj 2018 5413 Andrej Kotnik

Pred nami je  Križnikov pravljični festival, ki bo potekal v Motniku 8. in 9. junija 2018. Že sedmič zapored ga pripravljata Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik in Kulturno društvo Motnik. Festival, ki nosi ime po zbiralcu ljudskega izročila Gašperju Križniku (1848-1904), je posvečen ohranjanju in spoznavanju ljudskega izročila. 


Program Križnikovega pravljičnega festivala 2018

Častni pokrovitelj Boštjan Gorenc – Pižama o festivalu pravi: »Britanski satirik Terry Pratchett je nekoč zapisal, da ljudje zmotno menimo, da oblikujemo zgodbe. Velja namreč prav nasprotno. Zgodbe oblikujejo nas. Obstajajo neodvisno od ljudi in se razvijajo skozi čas. Šibke odmrejo, najmočnejše pa preživijo in rastejo vsakič, ko jih pripovedujemo. A da si jih lahko pripovedujemo, jih moramo beležiti. In eden takšnih herojev, ki je s peresom in črnilom krotil zgodbe, je bil tudi motniški Gašper, etnolog Križnik, ki je pred pozabo rešil marsikatero pripoved, ki se je med ljudmi že razblinjala v pozabo.

Prav skozi njegovo delo lahko spoznavamo brezčasnost motivov, ki nas navdihujejo, usmerjajo, spodbujajo in kdaj pa kdaj tudi oštevajo in plašijo. Ljudske pripovedi, ki jih je Križnik zapisoval, niso endemitske zgodbe, ki bi se izlegle samo na zamejenem katastru motniške fare, marveč splošno razširjene povedke, vendar vseeno prinašajo ravno dovolj prepoznavnega krajevnega kolorita, ki jim ga je med evolucijo vdahnil motniški živelj. Tako univerzalno postaja lokalno in če želimo Križnikovo izročilo ohranjati, zgodb ne smemo piedestalno zapirati v neprodušen tabernakelj, marveč jim moramo z vsako novo ponovitvijo vdahniti kakšno svežo kapljo življenjske krvi, da jih naredimo malce bolj svoje, malce bolj sedanje in predvsem še malce bolj oživljene.«

Sobota, 2. 6. 2018, ob 10.00, Planinski dom na Bibi

Na obisku pri vilah: Menina planina
Pravljična pot z Ireno Cerar in Uršo Vilhar (za družine, 4+)

Irena Cerar je urednica National Geographic Juniorja ter avtorica serije priljubljenih družinskih izletniških vodnikov Pravljične poti. Knjige so jo speljale tudi na pripovedovalska brezpotja, kjer zdaj išče svoje stezice. Pripoveduje na različnih dogodkih, a najrajši gre s pravljicami na potep in pripoveduje na prostem, v naravi. Razvila je izviren način pripovedovanja pravljic, ki združuje pripovedovanje z interpretacijo naravne in kulturne dediščine ter doživljajsko pedagogiko. V sodelovanju s Knjižnico Franceta Balantiča Kamnik vodi Kamniške pravljične poti, družinske izlete s pripovedovanjem pravljic. Je tudi ena od ustanoviteljic Križnikovega pravljičnega festivala.

Dr. Urša Vilhar je raziskovalka na Gozdarskem inštitutu Slovenije, ki v okviru Gozda eksperimentov ter Life projekta LIFEGENMON s pomočjo gozdne pedagogike spodbuja in promovira gozd kot zdravo in inovativno učno okolje za celostno doživljajsko učenje, ki vključuje tudi kulturno in umetnostno vzgojo. V letu Evropske kulturne dediščine 2018 želi še okrepiti zavedanje o pomenu kulturne dediščine v gozdarstvu ter s številnimi kulturnimi dogodki prebuditi interes za kulturo in umetniško ustvarjanje v gozdu.

Petek in sobota, 8. in 9. 6. 2018, Krajevni dom Motnik

Zapoj si uspavanko – delavnica petja in raziskovanja glasu v uspavankah, vodi glasbena antropologinja, etnologinja in kantavtorica Katarina Juvančič.

Katarina Juvančič je raziskovalka uspavank, urednica zbornika o uspavankah in uspavanju, avtorica številnih znanstvenih člankov o uspavankah ter zgoščenke Al že spiš? ali kako uspavamo v Sloveniji (2006). Že vrsto let vodi delavnice uspavank za otroke in odrasle v Sloveniji, Srbiji, Avstriji ter Veliki Britaniji.

Petek, 8. 6. 2018

  • 19.00, Kulturni dom Motnik

Jenkret je biv … jen Križnik: pripovedovalski večer za odrasle

Festival bodo odprli častni pokrovitelj Boštjan Gorenc – Pižama, župan Občine Kamnik g. Marjan Šarec, župan Občine Vransko g. Franc Sušnik, ga. Urša Vilhar, Gozdarski inštitut Slovenije.

Pripovedujejo: Vroča župa, Anja Štefan, Katja Preša, Katarina Nahtigal, Boštjan Gorenc – Pižama. Povezuje Breda Podbrežnik Vukmir.

Pripovedovalec Rok Kosec in glasbenik Goran Završnik sta pripovedovalski dvojec, ki je pravljično pot začel na Pravljičnem ReŠetanju ekipe Za 2 groša fantazije. Prvi špiker Radia Študent, drugi izkušen improvizator sta v preteklih letih ustvarila nekaj že kar legendarnih interpretacij ljudskih pravljic, kot so Podkovana žaba, Zajec dela za lisico, Grozdje stare Magdičke, njun opus pa zaokrožuje izbor Križnikovih pravljic. Nastopata na številnih sloveskih pripovedovalskih dogodkih, od Cankarjevega doma do Metelkove. Pravljični rock'n'roll duet, ki trga gate in navdušuje tudi stare mame in ate!

Anja Štefan je diplomirala iz slovenistike in anglistike ter magistrirala iz folkloristike. Živi v Cerknici in deluje kot samostojna umetnica. Objavljati je začela l. 1993. Piše predvsem pesmi, pravljice in uganke, za katere je prejela številne nagrade, med drugim Levstikovo nagrado, nagrado Izvirna slovenska slikanica in priznanje zlata hruška. Po njenih pravljicah Bobek in barčica, Štiri črne mravljice, Gugalnica za vse in Zajčkova hišica so nastale lutkovne predstave v Lutkovnem gledališču Ljubljana.
Deluje tudi kot pripovedovalka – v dobrih dvajsetih letih ima za seboj več kot 1300 javnih pripovedovalskih nastopov, tako za otroke kot za odrasle. Z njimi, pa tudi s številnimi predavanji, delavnicami in članki, je ključno vplivala na uveljavitev in razmah pripovedovalske umetnosti pri nas. Je ustanoviteljica slovenskega pripovedovalskega festivala, vodila ga je 20 let. Kot raziskovalka je več let sodelovala z Inštitutom za slovensko narodopisje.

Katja Preša je na pripovedovalsko pot stopila z ekipo Za 2 groša fantazije Radia Študent in se z leti dodobra prekalila na mnogih pripovedovalskih nastopih. Kmalu je razvila povsem samosvoj slog interpretiranja, saj zgodbe, ki jih pripoveduje, najraje zasuka na hec. Je vsestranska pripovedovalka, saj pripoveduje tako otrokom kot odraslim, zato ima širok nabor zgodb, ki stalno raste. Po poklicu je literarna komparativistka, največkrat pa jo najdete na Vodnikovi domačiji v Šiški, ki kot Hiša branja, pisanja in pripovedovanja skrbi za ohranjanje in razvoj domače pripovedovalske scene.

Katarina Nahtigal, etnologinja in kulturna antropologinja, se s pripovedovanjem ukvarja od leta 2010, ko je na Kamfestu obiskala svojo prvo pripovedovalsko delavnico. Od takrat naprej vidi zgodbe povsod. Kot otrok je najraje poslušala Zvezdico Zaspanko, sedaj pa najraje pripoveduje zgodbe iz Azije in severnih krajev. Je članica pripovedovalske skupine Deveta dežela in zadnje čase pravljice pripoveduje otrokom v Mali ulici.

Boštjan Gorenc – Pižama živi v bližini maloobmejnega prehoda Trojane in če gre verjeti uradnim zaznamkom, se je nekoč tudi rodil. Umrl še ni ali pa to zelo dobro skriva. Je avtor predstave 50 odtenkov njive, s katero je tri lea oral po domačih in tujih odrih in jo posnel kot prvo slovensko stand-up teve specialko. Spisal je tudi sLOLvenske klasike 1, ki so se na Slovenskem knjižnem sejmu okitili z nazivom Knjiga leta 2016 in se prodali v več kot 10.000 izvodih. Z Matejem de Ceccom piše stripe o Šnofijevi druščini, z Igorjem Šinkovcem je ustvaril slikanico Kaj se skriva očku v bradi, s Tanjo Komandina pa sta Cankarjevo Moje življenje pregnetla v strip Moj lajf. Poleg tega prevaja, snema podkast Podrobnosti, nastopa v predstavi Brade in šolarjem deli bralne značke.

Po dogodku bosta TD Motnik in Zavod za turizem, kulturo in šport Kamnik poskrbela za izbrano kulinarično in lokalno obarvano pogostitev Okusi Kamnika v parku Pod lipami.

Tudi letos je organiziran brezplačni prevoz iz Kamnika v Motnik in nazaj.
Avtobus podjetja Kambus bo obiskovalce ob 18. uri odpeljal z glavne avtobusne postaje v Kamniku do Motnika in jih po končani prireditvi pripeljal nazaj v Kamnik.

V parku Pod lipami bo razstava ilustracij Sama Jenčiča »Gozd je najboljša učilnica« z ilustracijami na temo gozda kot inovativnega učnega okolja. Ilustracije so bile objavljene tudi v Priročniku za učenje in igro v gozdu, z namenom ozaveščanja o pomembnosti gozda in trajnostnega razvoja. Ilustracije namreč na atraktiven in zabaven način približajo gozd in znanost o gozdu mladim in njihovim pedagogom ter vsem, ki jih zanima poučevanje v naravi. Razstava je nastala v sodelovanju Knjižnice Franceta Balantiča Kamnik, Konstruiranje in računalniške storitve Kelnerič Aleksander, s.p., Sama Jenčiča ter Gozdarskega inštituta Slovenije.

Samo Jenčič je naravovarstvenik in ilustrator. Diplomiral je iz gozdarstva, naravovarstveno vsebino pa je pričel ilustrirati že v gimnazijskih letih. Ilustrira učbenike, priročnike in knjige za mlade ter objavlja v otroških revijah Cicido, Ciciban, National Geographic Junior ipd.

  • 21.00, Kulturni dom Motnik

Koncert Brencl bande
Avtorska glasba zasedbe Brencl bande je nastala pod vplivom navdušenja nad ljudskim izročilom iz različnih koncev sveta, predvsem pa s seboj nosi močan slovanski duh in deluje, kot da je del njenega izročila, kot da bi nastala na podlagi notnih zapisov ljudskih viž s podstrešja. Brencl banda je nastala v Bistrici ob Sotli, ki ima bogato glasbeno tradicijo.
Brencl banda so: Andrej Boštjančič – kitara in vokal, Rok Šinkovec – harmonika in vokal, Ana Mezgec – violina, Matjaž Bajc – kontrabas.
Čeprav uporabljajo povsem običajne glasbene inštrumente in vokale, so oblikovali povsem originalen zvok. Njihova slovanska krila jih nosijo po svetu glasbe različnih narodov, ki skozi svoje ritme in melodije pojejo v en skupen glas o sreči, žalosti in brezčasju.

Dogodek je omogočil Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik.

Sobota, 9. 6. 2018

  • 11.00, Schwentnerjeva hiša, Vransko

Pravljice iz sosednje doline z Vročo župo
Duo Vroča župa sestavljata pripovedovalca Rok Kosec in Goran Završnik, ki bosta zakuhala dobro voljo iz otroških pravljic.

  • 13.00 – 17.00, park Pod lipami

Igre z Me4
Nina Semprimožnik, Špela Regulj, Vera Piskar, Petra Zupančič. Otroke bodo čakale igre velikanke, potepanje po čutni poti, interaktivna delavnica in pravljica, starši pa se bodo lahko sprostili v sprostitvenem kotičku v senci dreves. Otroci bodo lahko spoznali veliko aktivnosti, ki se dogajajo v in ob gozdu ter sodelovali v prav posebni pravljični nagradni igri. Žreb bo v parku Pod lipami ob 16.45.

  • 13.15 – 16.45, začetek v parku Pod lipami

Gozdna pravljična  pot
Na gozdni poti bomo lahko sedli pod krošnjo bukve, lipe, smreke ali ob rob lisičjega brloga in poslušali gozdne pravljice, ki jih bodo pripovedovali: Anže Slana, Katja Puntar in Matic Maček. Po gozdnih poteh nas bodo vodili gozdar Tone Lesnik in Me4. Gozd bomo spoznavali  z gozdarjem Mihom Zabretom, zeliščarico Meto Maček in z motniškimi lovci.

Anže Slana prihaja iz Tunjic in se je s pravljicami prvič srečal prek izročila Franceta Steleta. V njegovih pravljicah, ki so sicer namenjene predvsem odraslim, odkriva morda že pozabljene resnice, ki jih skuša posredovati sodobnemu občinstvu. Zaposlen je v Domu kulture Kamnik.

Katja Puntar je ustanoviteljica Kulturnega društva Fabularij, ki organizira različne pripovedovalske dogodke za odrasle ali otroke in sodeluje na različnih festivalih. Svoj pripovedovalski angažma v največji meri realizira v Posavju, gostuje pa tudi širše po Sloveniji. S pripovedovanjem se je srečala na pripovedovalski šoli Pripovedovalskega varieteja in svoje znanje nadgrajuje z udeležbo na različnih izobraževanjih, predvsem v tujini. Tovrstne veščine pa kot pedagoginja širi tudi na izobraževanjih ranljivih skupin in pripovedovalskih delavnicah za otroke. Pravljice, ki jo najprej pokličejo, so šaljive in ponujajo presenetljive obrate ter poslušalce presenetijo, ko to najmanj pričakujejo.

Matic Maček je pred tremi leti pričel izkazovati ljubezen do poezije s projektom Pestbesed. Večeri slam poezije, na katerih so rimali tako stari kot mladi, so postali priljubljeni širom Slovenije. Sam se je na dogodkih kalil kot moderator, saj mu to daje največ svobode izražanja. V Katzen Kabaretu nastopa kot Gospod Muc. Področje pravljic je začel šele dodobra odkrivati. Nekateri ga hvalijo. Četudi ne prizna, mu ugaja.

  • Od 14.00, park Pod lipami

Predstavitev motniških društev,  prikaz nekdanjih lesnih opravil. V parku Pod lipami se bo kuhal tudi pravi lovski golaž.

  • 17.00, Kulturni dom Motnik

Jenkret je biv – Podobe Križnikovih pravljic: podelitev nagrad sodelujočim na likovnem natečaju in odprtje razstave s pozdravnim nagovorom Petra Železnika z Gozdarskega inštituta Slovenije.

Šegave gozdne pravljice bodo pripovedovali: Ciril Horjak, ki bo dogodek tudi vodil, Katja Puntar in Ljuba Lajmiš, Katarina Juvančič pa bo naše druženje obogatila z glasbo.

Dr. Peter Železnik je raziskovalec na Gozdarskem inštitutu Slovenije, ki v okviru Gozda eksperimentov ter Life projekta LIFEGENMON s pomočjo gozdne pedagogike spodbuja in promovira gozd kot zdravo in inovativno učno okolje za celostno doživljajsko učenje, ki vključuje tudi kulturno in umetnostno vzgojo. Kot urednik založbe Silva Slovenica se ukvarja z izdajanjem znanstvene, strokovne in poljudne »gozdne« literature.

Ciril Horjak ali dr. Horowitz je risar pri časopisu Večer. Je tretji najboljši profesionalni časopisni ilustrator v deželi. To ga zelo jezi, ker so v Sloveniji samo trije s tem poklicem. Riše tudi stripe in rad pripoveduje zgodbe. Z ženo ga veže skupni kredit za stanovanje, kredit za stanovanje, ker ne marata otrok, imata le štiri.
Zadnjih deset let se s stripom in ilustracijo ukvarja tudi kot teoretik.

Ljuba Lajmiš je že kot otrok "požirala" zgodbe, ki jih je pripovedovala njena stara mama. Kot vzgojiteljica uživa v pripovedovanju otrokom in je nekje vmes ugotovila, da s pripovedovanjem lahko razveseljuje tudi širše poslušalstvo, zato je na Križnikovem festivalu. "Zgodbe so del našega življenja, samo povedati jih je treba …" pravi.

  • 19.00, Kulturni dom Motnik

Lovske zgodbe
Lovci so znani po svojih zgodbah, ki jih doživljajo sredi gozdov. Pa so resnične? Malo zares in veliko za šalo bo večer z domačimi lovci vodil in vmes tudi pripovedoval Boštjan Napotnik. Sodelujejo tudi Jože Keršič, Ljuba Lajmiš in Breda Podbrežnik, vsak s svojo pravljico iz domačega gozda.

Boštjan Napotnik je opremljen z izkušnjami radijskega voditelja, prekaljen v dolgih sezonah gledališke improvizacije in se ima za ljubitelja besede v vseh oblikah: na radiu polega rapa najraje posluša govorne oddaje (sem spadajo tudi podkasti), rad bere, jezik pa po svoje krivi tudi kot oglaševalski in gastronomski pisec. In seveda pripovedovalec. Tu je razvil prepoznaven pripovedovalski slog, pri katerem od originalne pravljice ali zgodbe ponavadi pusti nedotaknjeno le okostje, vse ostalo pa premiksa po svoje. Včasih celo s srečnim koncem.

Jože Keršič je Motničan, ki dobro pozna kraj in njegovo preteklost. V otroških in mladih letih je velikokrat obiskal Menino planino, kjer je od starejših pastirjev slišal veliko zanimivih zgodb, tudi o vilah z Menine planine. Te pravljice je tudi zapisal in ena njegovih pravljic je objavljena v knjigi Kamniške pravljične poti avtorice Irene Cerar.

Mag. Breda Podbrežnik Vukmir je že od nekdaj predana knjižnemu in pravljičnemu, tudi kot dolgoletna direktorica Knjižnice Franceta Balantiča Kamnik. Z zbiranjem kamniških pravljic se ukvarja od leta 1999 dalje in je sourednica zbirk Veronika z Malega gradu, Čuden prečudež in Zlati hrib. S pripovedovanjem nastopa na številnih dogodkih po celi Sloveniji in je soustanoviteljica Križnikovega pravljičnega festivala.

Verjame v moč govorjenega jezika, medsebojne stike in moč zgodbe, ki učijo več, kot si na prvi pogled lahko predstavljamo.

  • 21.00, pred Kulturnim domom Motnik

Ognjena predstava Čupakabra
Vse stvari se pričnejo z drobno iskrico. Če iskrico ujamemo in negujemo, nastane majhen plamen, ki zaneti strast. Ko plamen strasti razpihamo z ljubeznijo, ogrejemo vsa srca sveta.

Žonglerska in ognjena skupina Čupakabra ustvarja na področju cirkusa. Skozi prizmo cirkusa opazuje svet in z gibom pripoveduje zgodbe. V atraktivnih točkah meša žongliranje in humor v koktajl čustev in smeha. Predstave so žive, zato vedno drugačne, tako kot vsak od nas, ki iščemo ravnotežje življenja. Vsi smo akrobati in cel svet je cirkus. Čupakabra vam to pokaže.

Organizatorji: Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik, Kulturno društvo Motnik, Turistično društvo Motnik, Gozdarski inštitut Slovenije v okviru projekta LIFEGENMON

Sodelujejo: Zavod za turizem, šport in kulturo Kamnik, Zavod za turizem in šport Vransko, 

Več informacij na: www.motnik.net in www.kam.sik.si ter facebook strani festivala.

Letošnja festivalska novost je torej gozd, ki ga bomo predstavili kot zdravo in učno okolje. Zato je še kako primeren za družine in vse ljubitelje gozda ter pravljic.

Podrobnejši program festivala:  

Število ogledov (5413)/Komentarji ()

Tagi:

x

Kontakt

Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik
Ljubljanska cesta 1
1241 Kamnik
E-naslov: mkk@kam.sik.si
Tel.: +386 1 831 12 17 (PON-PET: 9.00-19.00), SOB (8.00-13.00)
        
POMEMBNO: Elektronska pošta ni namenjena rezervacijam gradiva ali podaljševanju roka izposoje za izposojeno gradivo. Za te storitve uporabite spletno aplikacijo Moja knjižnica ali pokličite na navedeno telefonsko številko v času odprtosti knjižnice.

Matična št.: 5543452
Davčna št.: 20620586
TRR: SI56 01100-6000059096 (Banka Slovenije, podračun UJP) - št. velja od 1. 12. 2017.
PIC: 914651025
Akronim: SIKKAM
Več podatkov

Obratovalni čas

  letni poletni
Ponedeljek 09:00-19:00 13:00-19:00
Torek 09:00-19:00 13:00-19:00
Sreda 09:00-19:00 13:00-19:00
Četrtek 09:00-19:00 09:00-15:00
Petek 09:00-19:00 09:00-15:00
Sobota 08:00-13:00 zaprto

(Poletni obratovalni čas od 1. julija do 31. avgusta)

  letni poletni
Ponedeljek 09:00-15:00 13:00-19:00
Torek 09:00-15:00 13:00-19:00
Sreda 13:00-19:00 zaprto
Četrtek 13:00-19:00 zaprto
Petek 13:00-19:00 09:00-15:00
Sobota 08:00-13:00 zaprto

(Poletni obratovalni čas od 1. julija do 31. avgusta)

Ponedeljek 14.00-19.00
Torek 14.00-19.00
Sreda zaprto
Četrtek 9.00-15.00
Petek zaprto
Sobota zaprto

  Letni Poletni
Ponedeljek zaprto zaprto
Torek zaprto zaprto
Sreda 14.00-19.00 13.00-19.00
Četrtek zaprto zaprto
Petek 14.00-19.00 zaprto
Sobota zaprto zaprto

Povezave

NAPOVEDNIK

Program R.E.A.D. - BEREMO S TAČKAMI
Program R.E.A.D. - BEREMO S TAČKAMI
28. 03. 2024 17:00 - 18:00
v učilnici OŠ Komenda (vhod skozi knjižnico)
Delavnica za krepitev zdravja: ZDRAV ŽIVLJENJSKI SLOG
Delavnica za krepitev zdravja: ZDRAV ŽIVLJENJSKI SLOG
11. 04. 2024 17:30 - 18:30
čitalnica

Facebook